Hospital Lunch


Yatan Hastalarda Diyet Yemeklerinin Doğru Servis Edilmesi

Beslenme; insanın büyümesi, sağlıklı bir ömür geçirebilmesi ve uzun süre yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyacı olan besin öğelerini alıp vücudunda enerjiye dönüştürmesidir. Hastalıklarda beslenme ise hastalığın çeşidine ve hastanın bulunduğu fizyolojik duruma göre farklılık göstermektedir. Her hastanın kendine has besin gereksinimi bulunmaktadır. Hastanelerde yatan hastanın tedavi durumu göz önünde bulundurularak diyet yemekleri servis edilmektedir. Tedavi durumunun yanı sıra kişinin boy ve kilosu esas alınarak karbonhidrat, yağ ve protein gereksinmesi de ayrıca hesaplanır. Yatan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrasında beslenme ön plana çıkmaktadır.

R1 dediğimiz sıvı diyet ameliyat sonrası beslenmeye geçişin ilk adımıdır. Bu diyette bağırsakları yormayacak sıvı, posasız ve yumuşak besinler tercih edilir. Bu besinler; tanesiz çorba, tanesiz komposto, açık çay veya bitki çayı şeklindedir.

Hastanın sıvı diyeti (R1) rahat bir şekilde tolere etmesi durumunda R2 diyet yani sulu ve yumuşak beslenmeye geçilir. R2 diyette hasta kahvaltıya yağsız peynir ve grisini ile başlayabilir. Öğle ve akşam öğününde gaz yapmayan çorba, patates püresi, muhallebi, komposto, grisini veya iyi pişmiş ve püre haline getirilmiş sebze yemeği tüketebilir. R2 diyette çiğ sebze ve meyvelerin gaz yapıcı özelliğinden dolayı tüketilmemesine dikkat edilir.

Hastaların yumuşak ve sulu diyeti rahatça tüketebilmesi durumunda tedavi koşulları ve fizyolojik durumu göz önünde bulundurularak R3 yani katı diyete geçiş yapılır. Katı diyette hastanın kendine ait karbonhidrat, yağ ve protein gereksinmesi hesaplanarak uygun kaloride diyet yemekleri servis edilir. Hastalara katı diyet 3 ana öğün şeklinde verilir. Hastanın ihtiyacı ve gereksinimine göre ara öğünler planlanabilir.

Bu şekilde yatan hastaların beslenme tedavisi yukarda anlatıldığı gibi 3 ana şekilde belirlenir.
Teklif Alın!Müşteri Girişi