Kurban Bayramı’na sayılı günler kala merdiven altı üretimde her yıl ciddi artış yaşanıyor. Hazır Yemek sektöründe yaklaşık 5 bin kayıt dışı firma olduğunu belirten Keyveni Hazır Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Doğuş Çelik, sağlıksız koşullarda üretilen baklava ve tatlılar için insan sağlığının ciddi tehlikede olduğunu belirtti. Piyasa ekonomisini doğrudan etkileyen kayıt dışı üretim için vatandaşı uyardı. Bayramda kesilen kurban etleri konusunda da uyarılarda bulunan Çelik, doymuş yağ oranı yüksek hayvansal ürünler kalp ve damar hastalıklarına sebep olurken, Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini, etlerin bekletilmeden yenilmesinin hastalıklara davetiye çıkardığını vurguladı.
Piyasada bayram öncesi kilogram fiyatı ortalama 20 lira olan baklavadan uzak durulması gerektiğini belirten Çelik, “ Bayram sofralarının olmazsa olmazı baklava, denetimden uzak, kayıt dışı yollarla merdiven altında üretiliyor. Bayramı fırsat bilip, insan sağlığını hiçe sayan bu ürünler için vatandaşımız dikkatli olmalıdır. Ortalama kilogram fiyatı 20 liraya satılan baklava şüphe uyandırmalıdır. Bu konuda insanlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum.” dedi. Baklava konusunda fıstıklı baklavanın kilogram fiyatının 60-80 lira arasında, cevizli baklavanın kilogram fiyatının ise 40-50 lira arasında olduğunu belirten Çelik, bu fiyatın altında satılması mümkün olmayacağını, normal şartlarda baklavanın kilogram maliyetinin 20 liranın üstünde olduğunu da sözlerine ekledi.
Antep fıstığı yerine bezelye ve soya kullanılıyor
Kilogram fiyatı ortalama 20 liraya satılan baklavanın yapımında Antep fıstığı yerine bezelye ve soya gibi ürünlerin kullanıldığını belirten Çelik, “ 1 kilogram baklavada yaklaşık 100 gram Antep fıstığı kullanılıyor. Antep fıstığının kilogram fiyatı ise ortalama 120 lira. 1 kilogram baklavanın bu fiyatlarla 20 liraya satılması imkansız.” dedi.
Kurban eti tüketimi konusunda acele edilmemeli
Kurban Bayramı’nda vatandaşımızın yaptığı en büyük yanlışlardan biri hayvan etinin bekletilmeden tüketilmesi olduğunu belirten Çelik, yeni kesilen kurban etinin sert olduğu için sindirimde sıkıntı yaşattığını, midede şişkinlik gibi sağlık problemlerine sebep olduğunu söylüyor. Kesilen etlerin küçük parçalar halinde tek pişirimlik miktarlarda ayrılarak derin dondurucularda saklanması gerektiğini de sözlerine ekliyor.